Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti přežívání a množení patogenních a nepatogenních mikroorganismů v cukrářských výrobcích
Šrubařová, Monika
V této práci byly analyzovány dva druhy cukrářských výrobků: oříškové a citrónové kuličky. U vzorků byl proveden rozbor a stanovení celkového počtu mikroorganismů, počtu kvasinek a plísní, S. aureus, koliformních bakterií a E. coli, dále průkaz Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Dále byla do vybraných vzorků zaočkována suspenze bakterie S. aureus (kmen CCM 5974) s následným stanovením počtu S. aureus a průkazu tvorby enterotoxinu metodou RPLA. Z výsledků vyplývá, že při stanovení CPM v závislosti na době skladování docházelo u obou druhů vzorků k poklesu počtu kolonií (p<0,05). Rozdíl mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku v CPM nebyl prokázán (p>0,05). Při prvním i druhém rozboru byl zaznamenán výskyt kolonií kvasinek a plísní u oříškových vzorků. U vzorků citrónových byl výskyt kolonií kvasinek a plísní zaznamenán pouze u jednoho vzorku v prvním rozboru. Klesající počet (p<0,05) byl zaznamenán i při stanovení počtu S. aureus, mezi dvěma druhy vzorků nebyl prokázán rozdíl v počtech S. aureus (p>0,05). Bakterie rodu E. coli nebyla detekována v žádném vyšetřovaném vzorku. Koliformní bakterie byly zaznamenány pouze při prvním a druhém rozboru u oříškových vzorků, u vzorků citrónových pouze v rozboru prvním. Při průkazu salmonely, byly zaznamenány 4 kolonie u dvou oříškových vzorků v prvním rozboru. Kolonie Listeria monocytogenes nebyly detekovány v žádném ze vzorků. Mikrobiologický rozbor zaočkovaných vzorků, potvrdil, že naše cukrářské výrobky nepodporují růst patogenních mikroorganismů S. aureus a také, že neexistuje statisticky významný rozdíl v počtech kolonií S. aureus mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku (p>0,05). Bylo prokázáno, že při zaočkování S. aureus (CCM 5974) při koncentraci 1,2.105 buněk na gram, je bakterie schopná tvořit ve výrobku enterotoxiny, které následně na rozdíl od S. aureus v cukrářských výrobcích zůstávají.
Molekulární mechanismy regulace virulence Staphylococcus aureus
Kekrt, Lukáš ; Tkadlec, Jan (vedoucí práce) ; Botka, Tibor (oponent)
Staphylococcus aureus patří mezi nejvýznamnější původce bakteriálních infekcí člověka. Vyniká širokým spektrem faktorů virulence, které mohou ovlivňovat imunitní systém nebo přímo destruovat určité buňky a tkáně. Tato bakterie je ale také schopna dlouhodobě a asymptomaticky kolonizovat lidské tělo. Přesná regulace exprese faktorů virulence je pro vznik infekce, způsobené S. aureus klíčová. Tato práce se bude zabývat vybranými molekulárními mechanismy kontrolujícími expresi faktorů virulence S. aureus. Mezi tyto mechanismy patří quorum sensing systém agr (accessory gene regulator), sigma B obecně stresová odpověď, rodina transkripčních faktoru Sar a regulátory reagující na metabolický podmínky CodYa CcpA. Klíčová slova: S. aureus, virulence, quorum sensing, agr systém, sar, sigma B, CodY, hemolyzín alfa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.